Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)


To uniwersalny sposób na przyrządzanie w Tajlandii różnego rodzaju ryb – najlepiej tych o zwartym mięsie, takich jak np. Barramundi, Lucjan czy też Tilapia. Istota tego przepisu polega na tym, że z jednej strony oferuje danie niezwykle zdrowe – Tajowie rybę najczęściej smażą – ale jednocześnie nie rezygnujące z typowych, intensywnych aromatów – stąd ostry limonkowy sos.
W Tajlandii Pla Neung Manao zwykle serwuje się z ryżem jaśminowym, półmisek z rybą ustawiając na środku stołu, tak aby każdy mógł po nią sięgnąć.

Składniki:

– ryba o zwartym białym mięsie w całości (proporcje przepisu są przeznaczone dla ryby o wadze pół kg, czyli dla dwóch osób)
– 2 dymki drobno posiekane
– 3 papryczki chili drobno posiekane
– 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
– sok z 1 – 2 limonek
– 100 ml bulionu
– 2 łyżki sosu rybnego
– garść siekanej kolendry

Przygotowanie:

    • Rybę umyć i nieco ponacinać skórę z obu stron. Posolić i umieścić w parowniku lub innym urządzeniu do gotowania na parze.
    • Gotować na parze około kwadransa. Na pięć minut przed końcem obrócić rybę i posypać ją dymką.
    • Połączyć czosnek, chili, sos rybny, sok z limonki i bulion. Całość wymieszać i lekko rozgnieść – np. w moździerzu lub malakserze.
    • Kiedy ryba będzie miękka, ułożyć ją na talerzu i od razu polać sosem, aby dobrze się wchłonęły smaki. Wierzch posypać kolendrą.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.