Ocet Winny


Tradycyjnie najlepsze Octy Winne wywodzą się z nad Loary, a precyzyjnie rzecz ujmując z Orleanu. To słynne Vinaigre d’Orléans. Wyjątkowo cenione są też te robione na bazie niemieckiego Rieslinga. Octy winne produkuje się je jednak w całej południowej i środkowej Europie, tak z wina czerwonego jak i białego. Wraz z rozwoje sztuki kulinarnej sublimacji ulega także wytwarzanie octów. Trafiają do nich coraz szlachetniejszy wina – Hiszpanie robią np. czerwony ocet z wina Rioja, a Francuzi biały ze szczepów rosnących w Szampanii. Do tego octy są uszlachetniane – leżakują w dębowych beczkach nawet dwa lata – a niekiedy także aromatyzowane: nie tylko chili czy estragonem ale także np. wodorostami.
Odmianami Octu winnego, tyle że specjalnego rodzaju, jest zarówno Acetto Balsamico z Modeny (a także z Regio Emilia) jak i hiszpańskie Vinagre de Jerez.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych