Polenta Cunsa (Concia / Condita)


Polenta Cunsa to rodzaj polenty przygotowywanej w Dolinie Aosty. W górach przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Do gorącej masy z polentą dodaje się któregoś z tutejszych serów – Toma lub Fontina – po czym podlewa się ją tłuszczem (masłem lub roztopioną słoniną – najlepiej Lardo di Arnad) niekiedy wzbogaconym podsmażoną cebulą oraz czosnkiem.
Nie mylić z Polenta Consa serwowaną w Piacenzie.

Składniki:

– 500 gr grysiku kukurydzianego
– 2,5 l wody
– 150 gr Fontiny, tartej
– 100 gr Toma, tartego
– 150 gr masła
– 50 gr Fontiny i Toma, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

    • W dużym garnku zagotować wodę. Posolić ją i powoli wsypując grysik ugotować polentę
    • Ciągle mieszając dodać utarte sery i w ten sposób gotować jeszcze kwadrans, aż powstanie jednolita masa.
    • Całość wyłożyć do płaskiej misy lub na deskę. Posypać serem pokrojonym w kostkę i oprószyć pieprzem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.