Polenta Pasticciata (Zapiekanka z polenty)

Polenta Pasticciata to rodzaj zapiekanki przygotowanej na bazie polenty. Generalnie wywodzi się z regionu Wenecji, ale rozprzestrzeniła po całym regionie północnych Włoch.

Do poniższego dania należy przygotować porcję polenty według przepisu.

  • Polentę pokroić w trójkąty lub kółka i ułożyć je na posmarowanej masłem blasze.
  • Równolegle przygotować dodatki do polenty: np. na oliwie z czosnkiem krótko podsmażyć krewetki, krótko poddusić je w kilku łyżkach wina i doprawić (zamiast krewetek mogą być inne owoce morza lub ryby, albo np. grzyby).
  • Krewetki ułożyć na plastrach polenty, posypać serem i wszystko razem zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.