Polenta Taragna (Polenta kukurydziano-gryczana)


Polenta Taragna to rodzaj polenty typowej dla regionu Lombardii. Przygotowuje się ją w słynnej z ekologicznych upraw tutejszej prowincji Vattelina, a także w okolicach Brescii i Bergamo. Nazwę swoją wywodzi od Tarai długiego kija, który zwykło mieszać się polentę gotowaną w miedzianym kociołku. Cechą charakterystyczną jest także fakt, iż do mąki kukurydzianej dodaje się także mąkę gryczaną, w różnych proporcjach (często 1 do 1). Przez to jest ona dość ciemna. Na końcu dodaje się jeszcze ser, najlepiej tutejszy pikantny Bitto.
W podobny sposób robi się polentę w lombardzkich Aplach gdzie nosi ona nazwę Pulénta Vüncia (ew. Uncia), a czysto gryczaną przygotowuje się w Górnej Addydze, gdzie nazywa się Polenta Nera.

Polentę Taragna należy przygotowywać według przepisu na klasyczną Polentę, tyle że połowę grysiku kukurydzianego zastąpić mąką gryczaną (najlepiej grubo mieloną), a na końcu dodać garść tartego sera Bitto (ew. innego włoskiego sera przeznaczonego do posypywania).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.