Pollo Asado Relleno con Migas Extremeñas (Pieczony kurczak nadziewany chlebem)


Migas po hiszpańsku oznacza po prostu bułkę tartą. Można je jednak spotkać też jako osobne danie śniadaniowe w kuchni Meksyku – to rodzaj jajecznicy z kruszonymi tortillami. Nie jest to potrawa rdzennie amerykańska, ale przywieziona do Nowego Świata przez hiszpańskich konkwistadorów. Tradycyjnie Migas był potrawą Estramadury, jałowego rejonu Hiszpanii skąd ruszały całe zastępy szlachty po amerykańskie złoto – stąd wywodził się Hernan Cortez.
Koncept podobny jak ten meksykański, tyle że tu używało się starego chleba nasączonego oliwą z dodatkami i jajkiem sadzonym jako uwieńczeniem. Proste danie śniadaniowe, które na tyle weszło w krew gospodyń z Estramadury, że taką samą mieszanką nadziewały kurczaka przed pieczeniem. Tak właśnie zrodził się przepis Pollo Asado Relleno con Migas Extremeñas czyli kurczak pieczony, nadziewany Migas w stylu Estramadury. Swoją drogą był to doskonały sposób na spożytkowanie tego co zostało po śniadaniu.

Składniki:

kurczak, najlepiej z wolnego chowu
– 2 łyżki oliwy
Migas:
– 125 gr czerstwego, kilkudniowego chleba wiejskiego
– 50 gr boczku, pokrojonego w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łyżka łagodnej mielonej papryki
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Przygotować migas: chleb pokruszyć, posolić i skropić wodą. Odstawić na kwadrans, aby nieco spęczniał.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej boczek.
    • Wsypać chleb razem z czosnkiem i smażyć, aż się zrumieni.
    • Na koniec dodać paprykę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    • Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
    • Przygotować kurczaka: oliwę doprawić solą oraz pieprzem i tą mieszanką dokładnie natrzeć ptaka.
    • Kurczaka nadziać farszem, umieścić w brytfannie i piec około 1 – 1,5 godz. w zależności od wagi, stale podlewając (można najpierw piec pod przykryciem, a później zdjąć pokrywkę).

 
Kurczaka podawać z farszem, który w tym przypadku może zastąpić dodatek skrobiowy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.