Pollo Chilindrón (Paprykarz z kurczakiem)


Pollo Chilindrón to danie wywodzące się z Aragonii – najłatwiej trafić na nie w knajpkach Saragossy. To rodzaj gulaszu gdzie główną rolę odgrywa papryka i mięso – coś w rodzaju węgierskiego paprykarza. Kurczak nie ma przy tym wyłączności na ten przepis – istnieje m.in. jagnięce Cordero al Chilindrón.
Potrawa ta popularna jest także na północnym-wschodzie, w Nawarze i Baskonii. Tutaj ma jednak też swoją konkurencję w postaci Piperady. Podobnie jak sam Chilindrón to rodzaj sosu na bazie papryki o dość uniwersalnym zastosowaniu.
Hiszpanie Pollo Chilindrón często podjadają je jako zakąskę do wina – w temperaturze pokojowej, zagryzane ręką. Dlatego przygotowują je z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej, a mięso kroją na kawałki „na kęs”.

Składniki:

– mięso kurczaka, podzielone na niezbyt duże kawałki (może być wyfiletowane)
– 3 czerwone papryki (najlepiej Ramiro), pokrojone w krótkie paski
– 50 gr szynki Serrano, ew. wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
cebula, posiekana w półtalarki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– puszka pomidorów
– ostra suszona papryka (wedle uznania)
– 2 liście laurowe
– 2 goździki
– pół laski cynamonu (ew. duża szczypta mielonego cynamonu)
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na rumiano obsmażyć na niej kurczaka.
    • Mięso zdjąć z patelni i odstawić.
    • Na tę samą gorącą oliwę dodać boczek, cebulę oraz czosnek.
    • Smażyć ok. 2 – 3 minut, po czym dodać paprykę. Smażyć jeszcze 5 minut.
    • Dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Całość doprawić solą i pieprzem.
    • Gdy sos zacznie się gotować dodać mięso.
    • Na małym ogniu całość, pod przykryciem dusić ok. trzech kwadransów, do godziny.

 
Pollo Chilindrón podawać z pieczywem.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.