Popiah (Nadziewane placki)


Ten rodzaj krokietów, podobnych do spring rolls, w Malezji (a także na Tajwanie) pojawił się wraz chińskimi emigrantami z prowincji Hokkien (znanej bardziej jako Fujinan). Ich nazwa – Popiah – znaczy dosłownie cienki placek. Bazę stanowi tu bowiem bardzo cienki pszenny naleśnik smarowany sosem, nadziewany mięsnymi i warzywnymi dodatkami, a na końcu zwijany. W ten sposób podawane są na straganach, niekiedy też jednak Popiah jest serwowany na przyjęciach domowych – wówczas każdy dobiera sobie dowolny zestaw dodatków podanych na przyjęciu.
Ten rodzaj placka przypomina to nie tylko indonezysjkie i filipińskie Lumpia oraz wietnamski Bo Bia, ale także meksykańskie tortille które także nadziewa się dodatkami wedle gustu.


Składniki:

– 20 cienkich placków pszennych (przepis na filmie poniżej)
– 20 liści kapusty chińskiej (Pak Choy) lub małą główka kapusty pekińskiej
marchew pokrojona na zapałki
rzodkiew posiekana na zapałki
– 100 gr fasolki wężowej (ew. zielonej) posiekanej
– 100 gr krewetek, ugotowanych i posiekanych
ogórek, posiekany
– 2 szalotki, posiekane i podsmażone na chrupko
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– szklanka bulionu
– 2 łyżki sosu sojowego
– 4 chili drobno posiekane
– 100 gr orzechów ziemnych lekko zmiażdżonych w moździerzu
– 3 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Kilkadziesiąt sekund smażyć czosnek.
    • Dodać marchew, rzodkiew i fasolka. Podsmażyć minutę i dodać bulion oraz sos sojowy.
    • Dusić 5 minut. Wyjąć warzywa i odstawić do miski.
    • Do pozostałego w woku sosu dodać chili oraz orzechy. Zagęścić mąką.
    • Przygotować Popiah: placki posmarować sosem. Na wierzch położyć liście kapusty, na nich nieco ugotowanych warzyw, krewetek, ogórka i szalotek.
    • Zawinąć dół placka (ew. oba końce), po czym zwinąć go.
    • Placki podawać z pozostałem sosem do maczania (można je pokroić na kawałki).

 
(Poniżej film instruktażowy jak przygotować cienkie placki pszennne Popiah)


 
(A tu sposób podania placuszków Popiah w stylu z Hokkien)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych