Por


Por to jeden z gatunków szerokiego rodzaju czosnków do których należy zarówno najbardziej nam znany Czosnek Pospolity jak i Cebula Ogrodowa. Historycznie związany jest z Egiptem, gdzie był jednym z fundamentów diety już dwa tysiące lat p.n.e. Stąd trafił do Rzymu, gdzie uwielbiał go m.in. Neron – uważał, że zupa z porów (pierwowzór dzisiejszej, francuskiej Parisien) ma zbawienne działanie na jego głos. Jeszcze bardziej cenią go Walijczycy, gdzie Por urósł do rangi warzywa narodowego i jest podawany z tutejszym Welsh Rarebit (tak jest też w Oltenii, zachodniej części Wołoszczyzny stanowiącej trzon dzisiejszej Rumunii). Legenda mówi o średniowiecznej bitwie z Sasami, która miał odbyć się na polu Porów. Walijczycy użyli ich jako kamuflażu, przyczepiając sobie warzywa do zbroi i hełmów, przez co mieli wygrać bitwę. Historycy wskazują raczej na długą tradycję uprawy porów.
To jednak nie jedyna niejasność dotycząca tego warzywa. Por niekiedy sprawia też problemy taksonomiczne. Według niektórych jest to autonomiczny gatunek czosnku o łacińskiej nazwie Allium porrum. Bardziej powszechne jest jednak przekonanie, że to tylko odmiana tzw. Dzikiego Pora znanego też jako Dzikim Pore Szerokolistnym (łac. Allium ampeloprasum). To właśnie on miał być introdukowany do Walii jeszcze w czasach prehistorycznych i to właśnie on dał takie odmiany jak powszechnie uprawiany por po łacinie nazywany Allium ampeloprasum var. porrum, a także tzw. Czosnek Słoniowy, a także Kurrat.

(Krótki instruktarz jak czyścić pory)


Przepisy z porem


Wyspy Brytyjskie

Irish Stew (Gulasz jagnięcy)
Roast Beef (Pieczeń wołowa)

Skandynawia

Köttsoppa (Zupa mięsno-warzywna)

Belgia

Flamiche / Flamique (Tarta z porami)
Waterzooi (Gulasz rybny / Gulasz z kurczaka)

Francja

Blanquette de Veau (Cielęcina w białym sosie z pieczarkami)
Boeuf Bourguignon (Wołowina po Burgundzku)
Creme de Cepe et Cepes Saute (Krem z borowików)
Garbure (Zupa mięsno-warzywna)
La Cotriade d’Armor / Kaoteriad (Zupa rybna z Armor)
Lamproie a la Bordelaise (Ragout z minoga po bordosku)
Poule au Pot (Kurczak z garnka)
Pot au Feu (Wywar z mięsem)
Potage Parisien (Zupa z porów)
Potee Comtoise (Kiełbasa duszona z warzywami)
Sauce Bretonne (Sos Bretoński)
Soupe de Poissons de Roche (Zupa rybna z Langwedocji)
Supreme de Pintade de Drome (Smażone piersi perliczki)
Tripes a la Mode Caen (Flaczki z Caen)

Włochy

Insalata di Nervetti (sałatka z nóżek cielęcych)
Ribollita (Zupa jarzynowa)

Bałkany

Lički Lonac (Baranina duszona z kapustą)
Ričet (Eintopf z pęczakiem)

Grecja

Chortomageira (Warzywa duszone)
Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
Lagos Stifado (Gulasz z Królika)
Prasopita (Omlet z porami)

Meksyk

Caldo de Pollo (Zupa z kurczaka)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.