Pork Scrachings / Pork Crackling


To wieprzowe skórki tradycyjnie solone, wędzone i suszone tak długo, aż się zrobią chrupkie. Szczególnie popularne są wśród mieszkańców Birmigham oraz hrabstwa Warwickshire (środkowa Anglia). W zależności od sposobu podania nazywa się ją Pork Scratchings (jeśli jada się na zimno np. jako przekąskę do piwa), albo Pork Crackling (wówczas serwuje się ją na ciepło). Co więcej mieszkancy antypodów ochrzcili ją mianem Pork Crackle.
Różnica w nazewnictwie dotyczy także, sposobu w jaki dziś przygotowuje się skórkę. Pork Crackling powstaje podczas pieczenia całego wieprza i jest podawana albo sama albo ze znajdującym się pod nią tłuszczem oraz mięsem. Pork Scratchings to z kolei sama skórka smażona w głębokim tłuszczu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.