Portafogli di Vitello („Portfele” cielęce )


Portafogli di Vitello, czyli tak zwane portfele cielęce, to danie powszechne w całych północnych Włoszech oraz Emilii Romagni. W Lombardii np. powszechne jest “wypychanie” portfela grzybami. Nie mniej popularne nadzienie to ser (np. Provolone) lub szpinak. W samej Emilii tradycyjnie robi się to prosto, chociaż wcale nie skromniej. Króluje tu wersja Portafogli di Parmigiano gdzie środek cielęciny wyścieła się parmeńskimi specjałami: Prosciutto di Parma oraz Parmegiano Regiano.

Portafogli di Vitello w swojej koncepcji są podobne do Involtini.

Składniki:

– 6 cienkich plastrów cielęciny
– tarty parmezan
– 6 plastrów szynki parmeńskiej
– 30 gr masła
– szklanka białego wina
– 50 ml śmietany
mąka pszenna

Przygotowanie:

    • Każdy plaster cielęciny posypać parmezanem, przykryć plastrem szynki, złożyć na pół mięsem na zewnątrz i spiąć wykałaczką.
    • Powstałe „portfele” obtoczyć w mące.
    • Przesmażyć je krótko na maśle z obu stron, aż się zrumienią.
    • Wlać wino i dusić mięso na małym ogniu, aż większość płynu odparuje
    • Na koniec dodać śmietany, oprószyć solą i pieprzem. Krótko poddusić i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.