Portulaka (Frijoles con Verdolagas)


Portulaka to roślina zielna występująca w ponad 100 odmianach. Wiele z nich to kwiaty ozdobne, niektóre jak Portulaka Zwyczajna (łac. Portulaca oleracea L. subsp. oleracea) lub Portulaka Siewna (łac. Portulaca oleracea L. subsp. sativa) dają jadalne listki – pierwsza z nich jest niska i ma wąskie listki (za to bogata w kwasy Omega-3 oraz witaminę E), a druga wysoka i ma szerokie liście. Są one równie uniwersalne jak liście szpinaku: nadają się do sałatek, ale także do smażenia lub gotowania. Używa się też kłączy (podobnie jak szparagów).
W Polsce portulaka zwyczajna rośnie jako chwast ogrodowy. W Europie najpopularniejsza jest w kuchni greckiej.

Używa się jej również np. w kuchni meksykańskiej gdzie nosi nazwę Verdolagas. Jada się nie tylko świeżą, ale także gotowaną. Poniżej meksykański przepis na Frijoles con Verdolagas czyli portulakę z fasolą.

(W poniższym przepisie na Frijoles con Verdolagas używa się fasoli Flor de Mayo, można ją jednak zastąpić inną, podobną)


Składniki:

– pęczek portulaki
– 250 gr dowolnej a href=”http://www.notatnikkuchenny.pl/?p=2528″ title=”Fasola” target=”_blank”>fasoli
– jedna chili serrano lub jalapeno
– ząbek czosnku drobno posiekany
– pół małej cebuli drobno posiekanej
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Fasolę ugotować w wodzie do miękkości
    • W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem
    • Do rondla dodać fasolę wraz ze szklanką płynu z jej gotowania
    • Dodać również portulakę, dosolić do smaku (jeśli potrzeba) i gotować około 5 minut

 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych