Portulaka (Frijoles con Verdolagas)


Portulaka to roślina zielna występująca w ponad 100 odmianach. Wiele z nich to kwiaty ozdobne, niektóre jak Portulaka Zwyczajna (łac. Portulaca oleracea L. subsp. oleracea) lub Portulaka Siewna (łac. Portulaca oleracea L. subsp. sativa) dają jadalne listki – pierwsza z nich jest niska i ma wąskie listki (za to bogata w kwasy Omega-3 oraz witaminę E), a druga wysoka i ma szerokie liście. Są one równie uniwersalne jak liście szpinaku: nadają się do sałatek, ale także do smażenia lub gotowania. Używa się też kłączy (podobnie jak szparagów).
W Polsce portulaka zwyczajna rośnie jako chwast ogrodowy. W Europie najpopularniejsza jest w kuchni greckiej.

Używa się jej również np. w kuchni meksykańskiej gdzie nosi nazwę Verdolagas. Jada się nie tylko świeżą, ale także gotowaną. Poniżej meksykański przepis na Frijoles con Verdolagas czyli portulakę z fasolą.

(W poniższym przepisie na Frijoles con Verdolagas używa się fasoli Flor de Mayo, można ją jednak zastąpić inną, podobną)


 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.