Wyspy Brytyjskie już dawno nie są jednym krajem, a tendencje speparastyczne tylko się powiększają, nie mniej długa wspólna historia wpłynęła na upodobnienie tutejszych gustów kulinarnych. Kuchnia jest przede wszystkim ciężka i zdominowana przez mięso. Tak jak wołowina jest wspólna dla wszystkich krajów, to jednak jagnięcina to przede wszystkim górzysta Szkocja oraz Walia i Irlandia. Z drugiej strony Anglicy to specjaliści od wieprzowiny – mają wiele endemicznych ras. W Anglii kuchnia jest też najbogatsza, podczas gdy np. Irlandczycy przyzwyczajeni do całych wieków pauperyzacji zadowalają się prostszymi daniami. W każdym z rejonów ogromną rolę odgrywają jednak sery. Co może zaskakiwać, Brytyjczycy, po Włochach i Francuzach, w największym stopniu cenią nabiał i dbają o jego różnorodność.
Przepisy
Przystawki
- Boxty / Bacstai (Ziemniaczane placki / chleb)
- Clapshot (Pure z rzepy i ziemniaków)
- Coleslaw (Sałatka z kapusty)
- Cornish Pasty / Tiddy Oggin (Kornwaliski pieróg)
- Devilled Kidneys (Pikantne cynaderki baranie / jagnięce)
- Gloucester Cheese and Ale (Zapiekanka z serem)
- Hash (Podsmażane mięso z warzywami)
- Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)
- Oatcake (Placki owsiane)
- Pan Haggerty (Zapiekanka ziemniaczana)
- Pickled Egg (Marynowane jaja)
- Porridge (Owsianka)
- Skirlie / Mealie Jimmy (Kleik owsiany z cebulą)
- Toad in the Hole (Kiełbaski wieprzowe w cieście)
- Welsh Rarebit (Walijskie fondue na tostach)
Pudding
- Mealie Pudding / White Pudding (Ciasto owsiane z mięsem)
- Pease Pudding / Pease Porridge (Ciasto z grochu)
- Red Pudding
- Steak and Kidney Pudding (Ciasto z wołowiną i cynaderkami)
- Yorkshire Pudding (Ciasto smażone i pieczone)
Zupy
- Brown Windsor Soup (Zupa jagnięco-wołowa)
- Cullen Skink (Szkocka zupa rybna)
- Golden Vegetable Soup (Zupa warzywna)
Ryby i Owoce Morza
- Cockles and Bacon Rashers (Sercówki z bekonem)
- Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Mięso i Drób
- Boiled Beef and Carrots with Dumplings (Mostek wołowy z marchewką i kluskami)
- Corned Beef with Cabbages (Peklowana wołowina z kapustą)
- Cottage Pie / Shepherd’s Pie (Zapiekanka ziemniaczana z mięsem)
- Derwentwater Duck (Kaczka z Sosem Cumberlandt)
- Devilled Beef Bones / Ribs (Żeberka wołowe z ostrym sosie)
- Dublin Coddle (Potrawka z kiełbasy i boczku)
- Gaelic Steaks (Steki po Irlandzku)
- Haggis (Nadziewany żołądek jagnięcy)
- Hotch-Potch / Hodge-Podge / Hot-Pot (Gorący kociołek)
- Irish Stew (Gulasz Jagnięcy)
- Lancashire Pot / Hotpot (Gulasz z Lancashire)
- Limerick Ham (Szynka z Limerick)
- Pork and Apple Pie (Ciasto nadziewane wieprzowiną i jabłkami)
- Roast Beef (Pieczeń wołowa)
Sosy
- Caper Sauce (Sos kaparowy)
- Cumberland Sauce (Sos Cumberland)
- Cream Sauce (Sos śmietanowy)
- Gooseberry Sauce (Sos agrestowy)
- Gravy
- Horseradish Sauce (Sos chrzanowy)
- Lemon Butter Sauce (Sos maślano-cytrynowy)
- Mint Sauce (Sos miętowy)
- Onion Sauce (Sos cebulowy)
- Orange Port Sauce (Sos pomarańczowy z porto)
- Oxford Sauce
- Parsley Liquor (Sos pietruszkowy)
- Raisin and Celery Sauce (Sos selerowy)
- Rhubarb Sauce (Sos rabarbarowy)
Porady
- …
Smaki
Przyprawy
- Alegar (ocet słodowy)
- Anchovy Paste (pasta)
- English Mustard
- Fagot of Herbs (mieszanka ziół)
- Maldon Sea Salt (sól)
- Patum Peperium (pasta)
- Relish
- Worcestershire Sauce
Warzywa i owoce
- Pickles / Picalilli (pikle)
Produkty zbożowe i oleje
- Bannock (pieczywo)
Sery i nabiał
- Applewood
- Ardrahan
- Béal Organic Cheese
- Beenleigh Blue
- Bellingham Blue
- Blue Rathgore
- Bluebell Falls
- Boilie
- Bonchester
- Bowland
- Burren Gold
- Buxton Blue
- Caboc
- Cahill’s Irish Porter
- Carrigaline Farmhouse
- Cashel Blue
- Caerphilly
- Crowdie
- Cheddar
- Cheshire / Chester
- Chevington
- Clonmore
- Clotted Cream
- Cooleeney
- Coquetdale
- Cratloe Hills
- Croglin
- Crozier Blue
- Derby
- Desmond
- Dorset Blue Vinney
- Dovedale Blue
- Dubliner
- Dunlop
- Durrus
- Fine Fettle Yorkshire
- Five Counties
- Gabriell
- Gloucester (Single / Double)
- Gubbeen
- Harbourne Blue
- Huntsman
- Lanark Blue
- Lancashire
- Leicester
- Lincolnshire Poacher
- Little Derby
- Lymeswold
- Milleens
- Mossfield Mature
- Norbury Blue
- Pantysgawn
- Red Leicester
- Red Windsor
- Sage Derby
- Shropshire Blue
- Stichelton
- Stilton
- Stinking Bishop
- St Tola
- Sussex Slipcote
- Swaledale
- Tintern
- Tipperary Brie
- Waterloo
- Wensleydale
- Westminster Blue
- Wrekin White
- Yarg
- Y Fenni / Red Dragon
Wędliny
- Bradenham Ham (szynka)
- Cambridge Sausages (kiełbaski)
- Carmarthen Ham (szynka)
- Cumberland Sausages (kiełbaski)
- Devon Cured Ham (szynka)
- Dukeshill Ham (szynka)
- Liamhas Luimneach (szynka)
- Lincolnshire Sausages (kiełbaski)
- Oxford Sausages (kiełbaski)
- Potted Pork (pasta)
- Red Pudding
- Saveloy (kiełbaski)
- Suffolk Sweet Cured Ham (szynka)
- Wiltshire Ham (szynka)
- York Ham (szynka)
Przetwory Mięsne i Rybne
- Arbroath Smokie (wędzony łupacz)
- Bath Chaps (policzki wieprzowe)
- Faggots (kulki mięsne)
- Pork Scrachings / Pork Crackling (skórki wieprzowe)
Mięso
- Angus (Aberdeen) (wołowina)
- Galloway (wołowina)
- Hereford (wołowina)
- Shorthorn (wołowina)
- Berkshire (wołowina)
- Gloucester (wieprzowina)
- Hempshire (wieprzowina)
- Tamworth (wieprzowina)
- Yorkshire (wieprzowina)
- Dorset (baranina/jagnięcina)
- Galway (baranina/jagnięcina)
- Suffolk (baranina/jagnięcina)
- Red Grouse (pardwa)
Ryby i owoce morza
- Clam (Małż Piaskowy)
- Cockle (Sercówka)
- Dog Cockle (Małż Atłasowy)
- Kiper / Kipper (śledź wędzony)
- Mussels (Omułki)