Prasopita (Omlet z porami)


Prasopita to rodzaj greckiego omletu. Jego bazę, poza jajkami stanowią pory. Ta prosta w uprawie i jednocześnie bardzo odżywcza roślina jest traktowana przez Greków jako warzywo zimowe. W chłodne miesiące taka zapiekanka tradycyjnie miała dostarczyć energii na cały dzień.
Przed zapiekaniem Prasopitę niekiedy owija się w ciasto, przez co ma bardziej zwartą konsystencję (tak jak na filmie poniżej).

Składniki:

– 6 porów (tylko białe części) pokrojonych w plasterki
– pęczek koperku, posiekany
– 2 liście laurowe
– 50 gr semoliny (ew. kaszy mannej)
– 3 jajka
– 100 gr sera Kasseri (można go zastąpić np. Gruyerem) startego
– 2 łyżki tarte bułki
– 200 gr Fety
oliwa

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać oliwę i przez 5 minut smażyć na niej pory. Dodać koperek oraz liście laurowe i smażyć kolejne 10 minut.
    • Do porów dodać semolinę oraz rozbełtane jajka. Zamieszać i dodać sól oraz pieprz.
    • Zmniejszyć ogień i dodać ser Kasseri, zamieszać.
    • Całość przełożyć do żaroodpornego półmiska. Posypać tartą bułki oraz pokrojoną w kostkę fetą.
    • Całość zapiekać pół godziny w piecyku rozgrzanym do 220 st.C.

 
(Poniższej przepis na Prasopitę owijaną w ciasto filo – film w oryginalnej wersji językowej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.