Pražská Šunka (Praska szynka)

Pražská Šunka to takie czeskie Prosciutto. Zresztą przepis na jej przygotowanie do Czech przywieźli prawdopodobnie Włosi. Sami Czesi przekonują, że twórcą jej przepisu był praski rzeźnik František Zvěřina, a narodziny miały miejsce w 1857 roku. Od roku 1879 najlepsze szynki robił jednak Antonín Chmel wywodzący się praskiej Zvonařki. Dziś Praska szynka nie jest już tak znana w świecie jak np. w 20-leciu międzywojennym (kiedy produkty Chmela trafiały do całej Europy), dla Czechów to jednak narodowy rarytas. Przed przygotowaniem pekluje się ją w skórze z kością. Solanka jest przyprawiona ziołami takimi jak pieprz czy liście laurowe. Później szynka jest wędzona na dymie z drewna bukowego. Co ciekawe dziś Chmelova do produkcji czeskiej szynki używa głównie polskiej wieprzowiny.
Jada się ją jako przystawkę np. z chrzanem, albo wykorzystuje do przygotowania drugiego dania – tak przygotowuje się Praską szynkę w cieście chlebowym.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.