Preboggión / Prebugiún


Preboggión (czy też Prebugiún) to mieszanka ziołowa charakterystyczna dla Ligurii. Swego rodzaju odpowiednik francuskiego Bouquet Garni. We włoszech skład jest jednak zgoła odmienny. Preboggion zawiera: Modrzyk (lig. Scixèrbua, łac. Cicerbita), Mlecz, Reichardię (wł. Grattalingua, łac. Reichardia picroides ), Dzwonek rapunkuł (lig. Ranpunçu, łac. Campanula rapunculus), Cykorię Podróżnik, łac. Hyoseris radiata, Mniszek lekarski, Ogórecznik, Bietolę, Pokrzywę oraz Mak. Podobnie jak Bouquet Garni służy on do nadawania smaku gotowanym potrawom, szczególnie warzywnym – m.in. do zup typu minestrone, a także makaronów oraz pierogów – tak powstaje Pansoti.
Problematyczny jest za to źródłosłów nazwy tej mieszanki. Niekiedy wiąże się go z czasownikiem preboggî co znaczy przypalić. Ciekawsza wersja wiąże się jednak z ruchem krucjatowym. Zioła te zbierali dla swojego dowódcy rycerze Gotfryda z Bouillon (po włosku Buglione) stąd też nazwa per Bugion.
Także w sąsiedniej Prowansji skomponowano własny zestaw zieleniny nazywany Mesclun.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.