Ryż


Ryż, a właściwie Ryż Siewny (łac. Oryza sativa) nie jest właściwie zbożem. To po prostu trawa, która na końcu swych wiechci formuje bardzo pożywne ziarna. Jego historia zaczęła się w Chinach gdzie ryż został udomowiony kilka tysięcy lat przed naszą erą.
Co do zasady ryż siewny dzieli się na kilka grup, spośród których najważniejsze są dwie: Indica oraz Japonica. Ta pierwsza opanowała głównie Indie i środek Azji, oraz część Indochin. Ziarna ma drobniejsze i cieńsze, przez co łatwiej się rozgotowują i rozpadają tworząc papkę. W globalnej produkcji niepomiernie większe znaczenie ma jednak łac. Oryza sativa japonica, który poza Japonią opanował nie tylko Daleki Wschód, ale został upowszechniony na całym świecie – do tej właśnie grupy należą słynne włoskie ryże. Jest to ryż o większej zawartości skrobi, większych ziarnach i silniejszej teksturze, przez co lepiej radzi sobie podczas gotowania.
W sklepach poza zwykłym białym ryżem, można spotkać także nie całkiem wyłuskany ryż brązowy oraz „obgotowany” w parze wodnej parboiled.

Przepisy bazujące na Ryżu


Tajlandia

Congee / Jok (Kleik Ryżowy)
Khao Khluk Kapi (Ryż smażony z pastą krewetkową)
Khao Phad (Ryż smażony)
Khao Tom (Zupa ryżowa)
Khao Yum (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)

Malezja

Bubur (Kleik ryżowy)
Lemang (Ryż w bambusie)
Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym z rybnym curry)
Nasi Goreng (Smażony ryż)
Nasi Hutan (Ryż z rybą)
Nasi Kerabu (Ryż z mieszanką warzywno-rybną)
Nasi Kunyit (Ryż kleisty z kurkumą)
Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)
Nasi Phat Prik (Ryż z papryką)
Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)

Indonezja

Bak Chang (Ryżowe paczuszki z nadzieniem)
Nasi Campur (Ryżowe rozmaitości)
Nasi Goreng (Smażony ryż)
Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)
Nasi Uduk (Ryż gotowany w mleku kokosowym)
Tumpeng (Ryż świąteczny)

Filipiny

Machang (Ryżowe paczuszki z nadzieniem)
Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)
Sinangan (Ryż z czosnkiem)

Liban

Mdardara / Mujaddara (Soczewica z ryżem)
Sayadieh (Pieczona ryba z ryżem)

Turcja

Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
Pilav
Dible / Fasulye Pilavi (Ryż z zieloną fasolką)

Włochy

Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
Risotto Nero (Czarne Risotto)
Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)

Karaiby

Locrio (Ryż z mięsem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych