Przyprawa Pięć Smaków


Słynna chińska mieszanka Pięć Smaków miała oddać smaki, na których została zbudowana chińska kuchnia: kwaśny, słodki, gorzki, ostry (intensywny) oraz słony – i które Chińczycy klasyfikowali jako te, które stanowią o ludzkim poczuciu smaku. Aby skomponować mieszankę, połączyli: cynamon, goździki, anyż gwiazdkowy, ziarna kopru włoskiego wzbogacając je pieprzem syczuańskimi, a niekiedy też innymi przyprawami, takimi jak imbir, gałka muszkatułowa czy np. lukrecja.
Mieszanka nie tylko, że działa na kubki smakowe, ale w dodatku ułatwi trawienie tłustych mięs, takich jak Kaczka czy Prosię. Nie mniej Pięciu Smaków rzadko kiedy używało się w kuchni domowej – był to raczej dodatek zastrzeżony dla bogatszej części społeczeństwa.
Poniżej standardowe proporcje przyprawy Pięć Smaków.

Składniki:


Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.

(Poniżej przepis na smażoną wołowinę, marynowaną w przyprawie Pięciu Smaków)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.