Zioła
- Arcydzięgiel
- Bazylia
- Bylica Boże Drzewko
- Bylica Pospolita
- Chmiel
- Coridothymus
- Cząber
- Cząber Górski
- Czosnek
- Dahon Ng Sili (liście chili)
- Dong Quai
- Epazote
- Estragon
- Estragon Meksykański
- Estragon Rosyjski
- Gorczyca
- Hyzop
- Hyzop Biblijny
- Hyzop Perski
- Kekik
- Kolendra
- Koper Ogrodowy
- Koper Włoski
- Kozieradka
- Kozieradka Błękitna
- Krwawnik Pospolity
- Lawenda
- Liść Laurowy
- Lubczyk
- Majeranek
- Mantilida
- Marchewnik Anyżkowy
- Marzanka Wonna
- Melisa
- Mięta
- Mirt Cytrynowy
- Mirt Zwyczajny
- Mitsuba
- Ngo Om
- Ogórecznik
- Oregano (Lebiodka)
- Pachnotka
- Pelargonia
- Pietruszka
- Pietruszka Żniwna
- Piołun
- Prawoślaz
- Pysznogłówka
- Ramp
- Rozchodnik
- Rozmaryn
- Ruta
- Salam / Daun Salam
- Satureja
- Seler Liściasty
- Szałwia
- Thymbra
- Trybula
- Tymianek (Macierzanka)
- Warzucha
- Werbena Cytrynowa
Chili
- Aci Sivri
- Adjuma
- Aji Ahuachapáu
- Aji Amarilla
- Aji Angelo
- Aji Bennito
- Aji Blanco Cristal
- Aji Brazilian Pumpkin
- Aji Brazilian Starfish
- Aji Cito
- Aji Dulce
- Aji Flor
- Aji Limon
- Aji Mirasol
- Aji Omnicolor
- Aji Panca
- Aji Umba
- Aleppo
- Aleva
- Anaheim
- Ancho
- Aribi Gusano
- Bacio di Satana
- Bandeno
- Barancio
- Bhut Jolokia
- Biquinho
- Bird’s Eye Chili
- Bola Chili
- Boukovo
- Byadagi
- Cabe Rawit
- Cajamarca
- Caloro
- Cascabel
- Cayenne
- Charapita
- Cherry
- Chilaca
- Chilcostle
- Chile de Arbolo
- Chile Negro
- Chilhuacle
- Chili Costeno
- Chili de Onza
- Chiltepin
- Chimayo
- Chin Chien
- Chinchi Uchu
- Chipotle
- Cho Dong Xuan
- Cili Padi
- Cili Goronong
- Corno di Torro Roso
- Costeno
- Criola Sella
- Csereznye Barna
- Cubanell
- Cyklon
- Dani
- Datil
- Dong Xuan Market
- Ellachipur
- Espanola
- Fatalii
- Fekete Paprika
- Fresno
- Girino
- Guajillo
- Gundu Molzuka
- Guntur Sannam
- Habanero
- Halaby
- Hindupur
- Ichimi Tōgarashi
- Jalapeno
- Jwala
- Kadi
- Kanthari
- Kashmiri
- Kellu Uchu
- Kerinting
- Kochchi
- Madame Jeanette
- Malagueta
- Manzano
- Meco
- Mirasol
- Mora / Morita
- Mulato
- Mundu
- Naga Morich
- Nalcheti
- Pallina di Fantozzi
- Peppadew
- Papryka Czereśniowa
- Pasilla
- Peperoncino
- Pequin / Piquin
- Phrik Chee Fah
- Phrik Haeng
- Phrik Karieng
- Phrik Khi Nu
- Phrik Num
- Phrik Yak
- Phrik Yuak
- Pieprz Turecki / Pieprz Aleppo
- Piment d’Espelette
- Pimenta Cambuci
- Pimenta de Neyde
- Pimientos de Padrón
- Pimientos del Piquillo
- Piri-Piri
- Poblano
- Poinsetia
- Pucu Uchu
- Puya
- Rattle Chili
- Rocoto
- Roga
- Rubra
- Serrano
- Siling Labuyo
- Siling Mahaba / Haba
- Siling Pangsigang
- Sinahuisa
- Shishito
- Scotch Bonet
- Szipka
- Tabasco
- Takanotsume
- Teja
- Tepin
- Trinidad Scorpion
- Ubatuba Cambuci
- Ulupica
- Warangal Chappatte
Orzechy i Nasiona
Przyprawy
- Aframon Madagaskarski
- Amachoor
- Annato
- Anardana
- Antypka
- Anyż Gwiazdkowy
- Anyżek
- Asafetida
- Asam
- Awapuhi
- Bangle
- Canelo
- Chrzan
- Cukier
- Curry (liście)
- Cynamon
- Czarnuszka
- Galangal
- Gałka Muszkatułowa
- Glutamian Sodu
- Goździki
- Horobito
- Imbir
- Imbir Cytwarowy
- Jałowiec
- Kaffir
- Kakao
- Kamforowiec
- Kardamon
- Kassumunar
- Kerisik (wiórki kokosowe)
- Ketmia
- Klitoria Ternateńska
- Kmin
- Kminek
- Kurkuma
- Lempuyang
- Loomi
- Lukrecja
- Macis (Kwiat Muszkatułowy)
- Mahlab
- Mastyks
- Murraya Koeniigi (Liście Curry)
- Nagietek
- Nasturcja
- Neem
- Paraceres
- Pieprz
- Rodzynki
- Rosella
- Róża
- Sasafras
- Serundeng (wiórki kokosa)
- Sól
- Sumak
- Szafran
- Szafran Łąkowy
- Temu Rapet
- Tonka
- Trawa Cytrynowa
- Wanilia
- Zedoary
- Ziele Angielskie
- Żeń-Szeń
Mieszanki przyprawowe
- Advieh
- Baharat
- Basa Genep
- Berbere
- Bouquet Garni
- Cajun Seasoning
- Chaat Masala
- Colombo Powder
- Curry
- Czubrica
- Dukkah
- Fagot of Herbs
- Garam Masala
- Jamaica Jerk Seasoning
- Panch Phoran
- Pięć Smaków
- Piffi Allkrydda
- Poudre de Colombo
- Quatre Epices (przyprawa cztery smaki)
- Ras el Hanout
- Rempah
- Sebruk Kari
- Shichimi Tōgarashi
- Sürk
- Szarena Sol
- Tābil
- Tajín
- Tandori Masala
- Za’atar
- Zioła Prowansalskie
Sosy i Pasty
- Acciugata / Anchovy Paste
- Agliata (pasta czosnkowa)
- Ajvar
- Avgolemon (sos cytrynowy)
- Bagna Cauda (sos sardelowy)
- Bagnet Verd (sos)
- Bagoong Alamang (pasta krewetkowa)
- Bagoong Monamon (pasta rybna)
- Bagoong Terong (pasta rybna)
- Bumbu Kacang (sos orzechowy)
- Chermoula (pasta ziołowa)
- Chili (sosy)
- Acuka
- Búfalo
- Cholula Hot Sauce
- El Yucateco Kutbil-ik
- Harissa
- Ljutenica
- Lottie’s Barbados Red Hot
- Louisiana Hot Sauce
- Mad Dog
- Muhammara (pasta paprykowa)
- Nam Phrik (tajska pasta chili)
- Sambal (pasta chili)
- Tabasco (sos)
- Tamazula
- Skhug
- Chimichurri
- Chutney
- Cincalok (Pasta Krewetkowa)
- Colatura di alici di Cetara (sos sardelowy)
- Crema Paradiso (krem z boczku)
- Cuko (sos)
- Cunza (pasta)
- Gremolata (pasta)
- Hoisin
- Hrus (relisz)
- Intingolo di Fegatini / Sugo di Fegatini (sos z wątróbek)
- Jamaica Jerk Spice
- Kapi
- Kecap (Ketjap) Manis / Kicap Kemak (sos)
- Ketchup
- Ketchup Bananowy
- Kuah Cuko (sos)
- Maggi
- Majonez
- Masło Orzechowe
- Melasa z Granatów
- Membrillo
- Miso
- Mleko Kokosowe
- Musztarda
- Pasta di Olive
- Pasta Krewetkowa
- Pasta Sojowa
- Pasta Tamaryndowa
- Patum Peperium
- Pecel (sos)
- Persillade (pasta z pietruszki)
- Pesto alla Genovese (pesto z bazylii)
- Phrik Nam Pla (Sos rybny z chili)
- Pinđur / Pindjur
- Pistou (pasta z bazylii)
- Pla Ra (Pasta Rybna)
- Pomarola (toskański sos pomidorowy)
- Porrata (pasta z porów)
- Rawon (sos)
- Relish
- Salmoriglio (sos)
- Salsa di noci (sos z orzechów włoskich)
- Salsa Verde (sos)
- Sathon (sos)
- Shōyu
- Sirop de Liège (syrop owocowy)
- Sriraha (sos)
- Sos Ostrygowy
- Sos Rybny
- Sos Sojowy
- Sugo di Fegatini (sos z wątróbek)
- Sugo Finto (fałszywy sos)
- Śmietana Kokosowa
- Tahini
- Tamari
- Tauco (pasta)
- Toum (pasta czosnkowa)
- Vincotto (syrop z wingron)
- Woda Pomarańczowa
- Woda Różana
- Worcestershire Sauce
- Złota Góra (sos)
Octy
- Aceto Balsamico di Modena
- Aceto Balsamico di Reggio Emilia
- Khall ʻinab (Ocet z Rodzynek)
- Ocet Czarny
- Ocet Daktylowy
- Ocet Jabłkowy
- Ocet Owocowy
- Ocet Ryżowy
- Ocet Słodowy
- Ocet Spirytusowy
- Ocet Winny
- Sukang Iloko (Ocet Trzcinowy)
- Sukang Niyog (Ocet Kokosowy)
- Sukang Paombong (Ocet Palmowy)
- Vinagre de Jerez
- Vinaigre d’Orléans