Puntarelle in Salsa di Alci (Cykorie z sardelami)


Puntarelle in Salsa di Alci to danie rdzennie Rzymskie (Lacjum) i tylko tutaj jest podawane. Przygotowywane jest z cykorii odmiany Puntarelle, a przepis na nie korzeniami sięga jeszcze starożytności. Problem z tym daniem polega na tym, iż poza włochami trudno jest o tego typu cykorię, a przy tym jest nieco pracochłonne. Pewnie dlatego mało kto poza rzymianami, decyduje się na jego przyrządzanie.

Składniki:

– ¾ kg Putarelli
– ząbek czosnku
– 8 filetów z sardeli
– łyżka octu winnego
– 4 łyżki oliwy extra virgine

Przygotowanie:

    • Liście cykorii pokroić na wąskie paski (każdy listek na trzy, cztery części) i włożyć do miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu. Odstawić na pół godziny.
    • Z pozostałych składników przygotować pastę – zmiksować je albo zmiarzdżyć w moździerzu. Doprawić solą i pieprzem.
    • Cykoria w zimnej wodzie powinna zwinąć się w pierścionki. Gdy już się tak uformuje, przełożyć ją do czystej miski i polać sosem. Odstawić na godzinę i dopiero podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.