Quartirolo Lombardo


Jak sama nazwa wskazuje Quartirolo Lombardo to ser lombardzki. Gdy we wrześniu przychodziło do spędzania bydła w doliny, krowy skubały ostatnie tego lata źdźbła świeżej trawy i to ją właśnie nazwano quartirolo – czwarty w roku pokos trawy. Mleko z tego udoju było przeznaczane na ser tak właśnie ochrzczony. Dziś nie jest to już produkt sezonowy, ale za to objęty ochroną regionalną DOP. Jego produkcja obejmuje większą część Lombardii w tym przede wszystkim Bergamo, Brescię, Como, Cremonę, Lodi, Mediolan, Pawia oraz Varese. Zalicza się go do rodziny Stracchino, a najbliżej mu do Robioli, przynajmniej ze względu na kształt – oba są formowane w prostokąty. Najczęściej jada się go świeżego, po dwóch miesiącach dojrzewania nabiera bardziej zwartej formy, kremowej konsystencji i staje się bardziej aromatyczny.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.