Quiche Lorraine


W Quiche Lorraine zawiera się wszystko czym słynie Lotaryngia: wędzony boczek, śmietana oraz jajka. Jest to prosty i pożywny przepis tutejszej klasy pracującej – m.in. na szychtę zwykli zabierać go ze sobą miejscowi górnicy. Sera którym dziś posypuję się Quiche nie wchodzi w skład pierwotnego przepisu opracowanego przez pewnego piekarza z Nancy. To efekt zdobycia popularności w całej Francji, gdzie zapiekanie tart pod serem jest dość powszechne.

Składniki:

– 150 gr przesianej mąki
– 3 jajka
– 75 gr masła
– 150 gr boczku pokrojonego w kostkę
– tarty ser (według uznania)
– pół szklanki śmietany kremówki
– szczypta gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • Z mąki, masła i jednego jajka zagnieść ciasto doprawiając szczyptę soli. Uformować kulę i odstawić na 2 godziny
    • Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Masłem wysmarować okrągłą formę (najlepiej forma do quiche lorraine, ale może być też tortownica o średnicy ok. 18 cm), wyłożyć ją ciastem i ponakłuwać widelcem. Ciasto obkroić, tak aby pasowało do tortownicy
    • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Boczek lekko podsmażyć i obsypać nim quiche. Można posypać ją także serem.
    • Pozostałe jajka zmieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Polać masą quiche. Piec ok. 25 minut.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.