Radhkha (Sałatka z pomidorów i papryki)


Radhkha to tunezyjska przekąska przeznaczona na największe upały. Mieszkańcy położonego na południowym-zachodzie rejonu Tauzar w ten właśnie sposób się ochładzają. Radhkha to właściwie prosta sałatka z pomidorów i papryki, której istotną cechą jest fakt ubijania warzyw w moździerzu znanym tutaj jako Mihras.
Typowym dodatkiem do sałatki są Rougag, placuszki pieczone z semoliny.

Składniki:

– 800 gr pomidorów, wypestkowanych i pokrojonych na małe kawałki
– duża, zielona chili, niezbyt ostra, pokrojona na małe kawałki
– 100 gr tuńczyka z puszki
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– garść czarnych oliwek
– sok z połowy cytryny
– 7 łyżek oliwa

Przygotowanie:

    • Ząbki czosnku utłuc w moździerzu.
    • Pomidory i chili umieścić w misce i je nieco ubić (np. tłuczkiem).
    • Dodać czosnek, oliwę i tuńczyka. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Całość zamieszać dużą łyżką, ugniatając przy tym składniki.
    • Sałatkę skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu ułożyć oliwki.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.