Rårakor / Raggmunk (Placki ziemniaczane)


Rårakor to nazwa szwedzkich placków ziemniacznych. Ich sposób przygotowania jest wyjątkowo prosty: utarte ziemniaki po prostu smaży się na tłuszczu formując na patelni coś na kształt płaskiego placka (tak jak na filmie). Istnieje też druga ich wersja zwana Raggmunk, bardziej przypominająca tę polską. Tutaj masę ziemniaczaną po odciśnięciu wzbogaca się mąką, jajkami oraz mlekiem. Dzięki temu mają bogatszą konsystencję – nazwę tłumaczy się dosłownie jako włochate pączki, ze względu na wystające z nich kawałki tartych ziemniaków.
W Szwecji placki ziemniaczane podawane są jako dodatek do dań głównych, ew. z podsmażanymi kawałkami boczku i dżemem z czerwonych borówek.

Składniki: 6 ziemniaków utartych na tarce, szklanka mleka, jajko, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania: Z mleka, jajka, mąki i soli przygotować jednolitą masę. Połączyć ją z ziemniakami i niewielkimi porcjami nakładać na patelnię, tak aby powstawały nieduże placuszki – smażyć na brązowo z obu stron.

(Poniżej prosty przepis na Rårakor)



/Fot: Chloe Lim//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.