Rempah


Malajskie określenie Rempah to odpowiednik hinduskiego Masala. Rempah jest po prostu mieszanką przyprawową używaną przy smażeniu, duszeniu i gotowaniu dań – trafia m.in. do jagnięcych placków Murtabak. Jak przystało na Azję Południowo-wschodnią nie ma ona jednak konsystncji proszku (to charakterystyczne dla mieszanek używanych w Indiach gdzie preferuje się suche przyprawy) ale pasty – jest robiona także z użyciem świeżych składników, takich jak szalotka, czosnek czy też galangan.

Sposób przygotowania: Ziarna kolendry, kopru i kminu lekko uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić na pastę.
W lodówce pastę można przechowywać do dwóch miesięcy, w szczelnym opakowaniu.

Składniki:

– 2 łyżki ziaren kolendry
– łyżka ziaren kminu
– łyżka ziaren kopru włoskiego
– łyżeczka mielonego cynamonu
– 2 łyżki orzechów ziemnych
– 2 – 3 cm galangalu
– 5 cm imbiru
– 4 ząbki czosnku
– 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka suszonej
– 9 szalotek
– 4 chili
– 3 łodygi trawy cytrynowej (biała część)
– skórka z 1 limonki
– łyżeczka pasty krewetkowej
– łyżka sosu rybnego
– łyżka sosu sojowego
– łyżka oleju arachidowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.