Ricotta


Po włosku Ricotta oznacza powtórnie gotowany, co wyczerpująco definiuje sposób powstawania tego sera. Nie uzyskuje się go bowiem z mleka, ale z serwatki pozostałej po produkcji sera mlecznego. Najpierw się ją dodatkowo zakwasza, a później gotuje, tak aby ścięły się pozostałe w płynie białka mleczne. Ricotta jest więc produktem serwatkowym, który z technicznego punktu widzenia wcale nie jest serem.
Ricotty najczęściej używa się jako dodatku do dań oraz nadzień m.in. pierogów takich ja Ravioli. Chociaż popularna jest w całych Włoszech wywodzi się raczej ze środka i południa włoskiego buta – jest charakterystyczna m.in. dla Abruzji oraz Marche. Na północy pierwotnie używano raczej tłustego Mascarpone.
Ricotta zwykle występująca jako ser świeży, w różnych częściach Włoch podlega ona jednak dalszej obróbce:

Swój odpowiednik Ricotta ma także w Grecji ( Myzithra, Manouri, Ourda, Anthotiros), Francji (Sérac, Brocciu Corso) oraz Hiszpanii (Requeson).

Zobacz także: Semicotta, Cacioricotta

(Poniższej domowy sposób robienia Ricotty.)



Przepisy z Ricottą i sery podobne w stylu


Włochy

Fusilli alla Molisana (Fusilli na sposób z Molise)
Gnocchi di Patate con la Ricotta (Gnocchi ziemniaczane z Ricottą)
Tortellini Romagnoli (Tortellini nadziewane mięsem indyka)
Pansoti (Pierogi liguryjskie)
Schlutzkrapfen (Pierogi z ricottą i szpinakiem)

Francja

Tourte de Blettes (Ciasto z burakami liściastymi)

Grecja

Tiropites / Tiropitakia (Zapiekane pierogi z serem)

Tunezja

Tajine el Bey (Tajine ze szpinakiem i jagnięciną)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.