Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)


To przepis charakterystyczny dla północno-wschodnich Włoch. Nazwę swoją wywodzi od Piloti czyli robotników pracujących w młynach do łuskania ryżu (Pila). Funkcjonowały one m.in. w lombardzkiej Mantui oraz weneckiej Weronie. W Mantui, gdzie nazywane jest też Risotto Mantovana, przygotowuje się je w formie risotta, tymczasem w Weronie ryż gotuje się oddzielnie. Poniższy przepis zakłada właśnie ten wariant. Danie można jednak zrobić w wersji lombardzkiej, postępując tak jak w przypadku Risotto Milanese, tylko nie dodając szafranu, ale podduszone mięso. W Mantui często rezygnuje się zresztą z uwzględnionego w przepisie boczku na rzecz samej Salsicci albo nawet mielonej wieprzowiny (niekiedy dodaje się także grillowane żeberka).

Składniki:

– 400 gr ryżu jak na risotto (najlepiej Viale Nanno)
– 150 gr wędzonego boczku (najlepiej pancetty) drobno pokrojonego
– 150 gr Salsiccii lub innej surowej, aromatyzowanej kiełbasy, drobno pokrojonej
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– pół szklanki białego wina
– 2 łyżki masła
– 750 ml bulionu
– 100 gr startego parmezanu

Przygotowanie:

    • Do gotującego się rosołu dodać ryż. Gotować około kwadransa, aż płyn zostanie prawie w całości wchłonięty, po czym przykryć i odstawić na kolejny kwadrans aby ryż „doszedł”
    • W dużym rondlu roztopić masło. Dodać czosnek, a po chwili boczek i kiełbasę. Całość smażyć kilka minut.
    • Kiedy mięso się zrumieni zalać je winem i dusić do odparowania.
    • Do mięsa dodać ryż. Dusić jeszcze chwilę, a jeśli będzie to konieczne doprawić colą i pieprzem.
    • Ryż podawać posypany parmezanem.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych