Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)


To najprostsze, a zarazem najbardziej wykwintne wśród najprostszych piemonckich dań. Istotą są  bowiem dwa bazowe składniki – najdroższy i najwyżej ceniony włoski ryż Carnaroli oraz jedno z najwyżej klasyfikowanych włoskich win Barolo. Co istotne zwykle do risotta dodaje się białego wina, tymczasem czerwone Barolo, w tym przypadku nadaje przyjemny czerwony kolor. Żeby jeszcze bardziej podkręcić danie, Risotto al Barolo można posypać wiórkami białych trufli z piemonckiej Alby.

Składniki:

– 400 gr ryżu Carnaroli
– szklanka wina Barolo
– mała cebula drobno posiekana
– litr bulionu
– 50 gr tartego Grana Padano
– 100 gr masła

Przygotowanie:

    • Połowę masła roztopić w dużym rondlu. Poddusić na nim cebulę.
    • Dodać ryż i zeszklić go. Dolać wina i gotować aż odparuje.
    • Gotować dalej stopniowo dodając rosół – patrz risotto alla milanese
    • Tuż przed końcem gotowania dodać połowę sera i resztę masła.
    • Podając oprószyć risotto resztą sera, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie wiórkami trufli.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.