Risotto alla Cinque Terre (Risotto z Pięciu Miast)


Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore to pięć miasteczek (Cinque Terre) leżących na wybrzeżu lewantyńskim Ligurii. Jest to enklawa tradycji i harmonijnego współżycia ludzi z naturą. Stąd w 1997 roku Unesco zdecydowało się wpisać Cinque Terre na światową listę dziedzictwa kulturowego. Poniższe przepis na proste risotto pochodzący z tego właśnie regionu.

Składniki:

– 300 gr ryżu an risotto
– puszka pomidorów siekanych
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 6 listków bazylii drobno posiekanych
– 2 łyżki orzeszków pinii
– kieliszek białego wina
– litr rosołu
– 3 łyżki oliwy
– 50 gr masła
– 50 gr pecorino

Przygotowanie:

    • Na połowie masła parę minut podsmażyć czosnek z bazylią.
    • Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kwadrans.
    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej orzeszki pinii.
    • Dodać ryż i lekko go uprażyć.
    • Ryż zalać winem i go odparować. Dalej dusić ryż dodając po trochu nieco rosołu (patrz: risotto)
    • W połowie gotowania ryżu dodać sos pomidorowy.
    • Gdy risotto będzie gotowe dodać resztę masła i pecorino.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.