Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)


Monza położona nieopodal Mediolanu, w całym świecie słynie z toru wyścigowego Formuły 1. Niemniej jest to także miasto o sporych tradycjach gastronomicznych, m.in. masarskich. Stąd wywodzą się najsłynniejsze z lombardzkich, półsurowych kiełbasek Salsicce. To właśnie one stały się bazą to przygotowywania tutejszego Risotto alla Monzese.

Składniki:

– 200 gr kiełbasy Salsicce (można ją zastąpić polską surową kiełbasą) obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
– 350 gr ryżu Carnaroli (ew. Arborio lub Vialone)
cebula drobno posiekana
– kieliszek białego wytrawnego wina
– 0,7 l bulionu
– 100 gr masła
– 50 gr tartego Grana Padano

Przygotowanie:

    • W rondlu rozpuścić połowę masła i zrumienić na niej kiełbasę oraz cebulę.
    • Dodać ryż i mieszając zeszklić go.
    • Dodać wino i je odparować.
    • Stopniowo dodawać rosół i odparowywać go tak jak w Risotto alla Milanese.
    • Tuż przed ugotowaniem dodać masło oraz ser.
    • Odstawić przykrytę na 2 – 3 minuty i podawać
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.