Rodzynki


Prawdziwym matecznikiem Rodzynek jest Turcja i Bliski Wschód. To tu produkuje się ponad połowę rodzynek i stąd wywodzą się te najbardziej cenione, przede wszystkim rodzynki sułtańskie produkowane na bazie bezpestkowych, jasnych winogron o tej samej nazwie. Rodzynki różnią się wielkością i kolorem, a ich odmiany są zazwyczaj przypisywane miejscu pochodzenia: Izmirowi (d. Smyrna), Damaszkowi (rodzynki damasceńskie) czy też czarne rodzynki z Koryntu. Poza tym dzieli się je według winogron z których są wytwarzane.


Przepisy z Rodzynkami


Tunezja

Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)

Turcja

Piliç Dolma / Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)

Grecja

Gemisto (Warzywa faszerowane)

Bałkany

Brodet / Brudet (Zupa rybna)
– Presnac (Ciasto nadziewane serem)

Włochy

Crostini
Sarde in Saor (Marynowane sardynki)

Francja

Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)

Austria

Martinigansl (Pieczona gęś)

Wielka Brytania

Raisin and Celery Sauce (Sos selerowy)

Meksyk

Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
Mole Poblano Tradicional (Indyk/Kurczak w sosie Mole)
Picadillo (Mielona wołowina w sosie pomidorowym)

Filipiny

Menudo Filipińskie (Gulasz z wątróbką wieprzową)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.