Rokambuł / Czosnek Serpentynowy


Nie ma jedności w opinii czy Rokambuł to tylko odmiana uprawna Czosnku Pospolitego (łac. A. sativum var. ophioscorodon) czy też jest odrębnym gatunkiem: Allium ophioscorodon. Często nazwa ta jest też używana wobec Czosnku Wężowego, a nawet Szalotki, choć do niej nie jest akurat specjalnie podobny.
Rokambuł zwany jest też Czosnkiem Serpentynowym, ze względu na mocno poskręcaną łodygę. Nie to jest jednak jego największą osobliwością. Stanowią ją bulwy rosnące w połowie łodygi, z których pozyskuje się ząbki czosnku (to upodabnia go do Czosnku Wężowego). W smaku są nieco mniej intensywne niż te kryjące się pod ziemią, znacznie ostrzejsze od zwykłego Czosnku Pospolitego. Jada się też liście Rokambułu, szczególnie popularne w Chinach. W Europie, najszersze zastosowanie bulwy tej odmiany mają w krajach Śródziemnomorskich, a także w Niemczech oraz Anglii, gdzie używa się go do pikli. Jada się je zarówno na surowo, do zaostrzania smaku sałatek, jak i do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.