Rössypottu (Zupa z krwawą kiszką)


Fińska Rössypottu, jak wiele innych krwawych specjałów przygotowywanych w całej Europie, tradycyjnie sporządzana była jesienią, w czasie świniobicia. To rodzaj zupy gulaszowej, a do garnka z nią wrzucano różne świeże wieprzowe „odpadki” pozostałe po wyrobie wędlin, wzbogacone garścią warzyw (od tego czasu w przepisie przybyło warzyw i ubyło mięsa, chociaż wielu obstaje tylko przy dodawaniu ziemniaków). Głównym bohaterem jest tu jednak tzw. Rössy, od której zupa wzięła nazwę. To rodzaj krwawej kiszki przygotowanej z mąki żytniej z dodatkiem przypraw (takich jak majeranek, gałka muszkatułowa i biały pieprz), piwa oraz świeżo utoczonej krwi – najczęściej wieprzowej, chociaż może być też wołowa, a nawet z reniferów. Jada się ją zresztą nie tylko w zupie – serwuje na ciepło z borówkowym dżemem, a także na zimno z pieczywem.
Rössypottu to specjalność regionu Oulu w północno-zachodniej Finlandii, ale jest popularna w całej północnej części kraju, jak również w Szwecji (podobno wywodzi się z Niemiec). Nawiązuje do nieco podobnej zupy Mykyrokka wywodzącej się z środkowej części kraju.

Składniki:

– pół kg Rössy lub innej krwawej kiszki, pokrojonej grubą w kostkę
– pół kg surowego boczku, pokrojonego w grubą kostkę
– 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
– 2 marchwie, pokrojone w kostkę
brukiew lub rzepa, pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
– kawałek selera korzennego, pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
cebula, drobno posiekana
por, posiekany na półplasterki
– 2 łyżki masła
– 6 ziaren ziela angielskiego
– łyżeczka mielonego białego pieprzu
– garść pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

    • W dużym garnku rozpuścić masło i dodać boczek oraz warzywa za wyjątkiem ziemniaków. Podsmażyć parę minut.
    • Całość zalać 2,5 l wody, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, zielem angielskim i białym pieprzem. Gotować na małym ogniu około pół godziny.
    • Dodać ziemniaki. Gotować około kwadransa.
    • Dodać Rössy i gotować jeszcze pięć minut.
    • Zupę Podawać posypaną pietruszką.

 
Niektórzy aby zupa miała bardziej łagodny smak przy jej przygotowaniu dodają także mleka – zamiast 2,5 l wody trzeba wówczas użyć 1,5 l wody i 1 l mleka.

/Fot: anax44//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.