Roszponka


Roszponka czy też Roszpunka Warzywna (łac. Valerianella locusta) to wywodząca się najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu roślina zielna od dawna używana jako warzywo liściaste. Przez wieki było to pożywienie chłopstwa i dopiero za sprawą ogrodnika Ludwika XIV trafiło na pańskie stoły. Roszponka nazywana jest niekiedy także Sałatą Kukurydzianą, ze względu iż obrastał pola kukurydzy, czy też bardziej szlachetnie Sałatą Orzechową – to ze względu na delikatny, lekko orzechowy smak. Jej nazwa niekiedy mylona jest z rapunkułem – we francuskim obie określane są tym samym mianem Raiponce. Chociaż sami Francuzi, którzy bardzo ją cenią, częściej używają nazwy Mâche – centrum jej upraw znajduje się w dolinie  Nantejskiej nad Loarą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.