Kuchnia Czeska


Chociaż kuchnia Czech wydaje się znacznie cięższa od tego co serwujemy w Polsce, to w rzeczywistości trudno o bardziej podobny model gastronomiczny. Wieprzowina, a do tego dużo dań mącznych i ziemniaków (brambory), to kanon tutejszego gotowania. Klasyka to Vepřo-Knedlo-Zelo czyli wieprzowina z kapustą i Knedlíkiem. Wśród wykwintnych dań jest za to Svíčková, wołowina szpikowana słoniną (coś jak polska Sztufada). Największe podobieństwo uwidacznia się jednak w zupach, które także tutaj utrzymują wyjątkowo silną pozycję. Czesi mają zarówno własny żurek Kyselo jak i Dršťková Polévka, czyli flaczki. Chlubą kuchni jest oczywiście Piwo czeskie, które dodaje się do najbardziej środkowoeuropejskiego dania jakim jest Guláš. Nie oczywista jest za to ogromna rola jaką w czeskiej gastronomii odgrywa kminek dodawany do większości dań.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Drugie dania


Smaki


Przyprawy

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Napoje