Saint-Paulin


Saint-Paulin to bardzo popularny we Francji półmiękki, kremowy ser z krowiego mleka. Tradycyjnie sprzedaje się go otoczonego pomarańczową skórką. Dokładna genealogia tego sera nie jest znana, przypuszcza się jednak iż Saint-Paulin to wymysł mnichów trapistów z klasztoru Notre Damme du Port du Salut. Zanim skomercjalizowali swój Port Salut chcięli bowiem rozpopularyzować swoją recepturę i tak stworzyli Saint-Paulin. Jesli to prawda zrobili to na tyle skutecznie, że nie tylko uczynili Saint-Paulin jednym z najbardziej popularnych serów Francji, ale także dali innym klasztorom trapistów inspirację przy produkcji własnych serów – tak było m.in. z belgijskimi Chimay oraz Orval.
Dziś Saint Paulin produkowany jest na szerokim obszarze od Pas-de-Calais, przez Bretanię, Normandię, aż po dolinę Loary gdzie znajduje się Port du Salut.
Nieco podobne do niego są duńskie sery Havarti oraz Esrom, nazywany też Duńskim Port Salut.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.