Salame di Varzi


Historia tego salami sięga ponoć jeszcze władztwa Longobardów w północnych włoszech. W XIII wieku na swoim dworze szczególnie zachwalał je markiz Malaspina. Dziś Salame di Varzi jest objęte ochroną regionalną, a poza samym Varzi produkuje się je jeszcze w 14 lombardzkich miasteczkach w okolicach Pawii (Bagnaria, Brallo di Pregòla, Cecima, Fortunago, Godiasco, Menconico, Montesegale, Ponte nizza, Rocca Susella, Romagnese, Santa margherita di Stàffora, Val di nizza, Valverde i Zavattarello). Jest to salami bardzo wysokiej jakości, ze względu na używane do jego produkcji części wieprzowiny – poza boczkiem, golonką i łopatką dodaje się schab oraz polędwicę. Mięso doprawia się solą morską, pieprzem, czosnkiem, ziołami oraz winem i nadziewa we flaki. Później 2 do 4 dni wędzi się na zimno i odwiesza do dojrzewalni na 3 – 4 miesiące. Panuje w niej specyficzny klimat 10 – 12 st.C i 95 proc. wilgotności.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.