Salami

Nie ba bardziej znanej włoskiej kiełbasy niż Salami. Wbrew utartym historiom jej zasadniczym składnikiem nie jest jednak oślina. Również historia nazwy nie wiąże się z potocznym określeniem człowieka głupiego, czyli osła, które brzmi właśnie salami. Idzie tu o proces utwardzania kiełbasy – po włosku salatura – dzięki któremu możliwe jest dojrzewanie i konserwacja. Bazą tej kiełbasy jest wieprzowina, niekiedy wzbogacana mięsem: kozy, owcy, konia, osła, gęsi, a także zwierząt łownych takich jak dzik (czasem dodawane są nawet podroby). Do tego dochodzi wieprzowy smalec i cała gama przypraw. Poza solą jest to m.in. czosnek, pieprz czarny i biały czy też nasiona fenkuła. Proces utwardzania salami dokonuje się przy użyciu składników naturalnych, takich jak wino lub mleko oraz chemicznych: dekstrozy, azotynów i azotanów. Mięso nadziewane w naturalne lub sztuczne flaki jest najpierw przez tydzień suszone, po czym trafia do dojrzewalni – spędza tam od 2 tygodni do pół roku.
W całych Włoszech jest wiele lokalnych odmian salami, różniących się w szczegółach przygotowania. Najbogatszym regionem pod tym względem jest wybitnie mięsna Lombardia.

Abruzja

Kalabria

  • Salame Crudo di Albidona
  • Salame di Crotone

Kampania

Emilia-Romagna

Friulia-Wenecja Julijska

Lacjum

  • Salame Cotto (Salame Cotto della Tuscia)
  • Salame Paesano
  • Salsicce Secche

Liguria

  • Salame con i Lardelli / Salamme cui Lardelli)
  • Salame Cotto
  • Salame Crudo
  • Salame Genovese di Sant’Olcese/di Orero

Lombardia

Marche

Piemont

Sardynia

  • Salsiccia Sarda (o „Sartizzu”)
  • Salame Tipo Sardo

Sycylia

  • Salame Sant’Angelo

Toskania

  • Finocchiona Finocchiona
  • Salame al Vino
  • Salame Chianino / Chiantigiano
  • Salame di Cinghiale
  • Salame di Cinta Senese
  • Salame di Maiale e Pecora
  • Salame Prosciuttato di Ghivizzano
  • Salame Toscano

Trydent – Górna Addyga

Umbria

  • Corallina Rafa
  • Coglioni di Mulo
  • Salami di Norcia

Wenecja

  • Cacciatori di Csino
  • Cacciatori di Cavallo
  • Salame di Asino
  • Salame di Cavallo
  • Salame di Verona
  • Salame Nostrano Padovano
  • Salame all’Aglio della val Rendena
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.