Salata Mechouia (Sałatka z grillowanych warzyw)


Salata Mechouia to jedna z najpopularniejszych tunezyjskich przekąsek. Charakterystyczna jest jednak przede wszystkim dla rejonu Cap Bon, czyli leżącego na północnym-wschodzie kraju półwyspu wysuniętego daleko w Morze Śródziemne. Jej nazwę tłumaczy się jako sałatka grillowana, bazuje bowiem na warzywach zapiekanych na palenisku zwanym tutaj Kanoun. Kluczową rolę odgrywa papryka. Tradycyjnie zielona, podłużna i dość łagodna – po arabsku Felfel. Dodatkiem są pomidory, których jednak nie wszyscy używają.
Taki dobór składników powoduje, że cała potrawa jest postrzegana jako dziedzictwo andaluzyjskich Arabów, którzy opuszczając Hiszpanię w XVI wieku zabrali ze sobą świeżo przywiezione z Meksyku warzywa – pomidory i paprykę.
Stopień posiekania warzyw w Salata Mechouia zależy od upodobania przygotowującego – zwykle składniki kroi się na kawałki, ale niektórzy wręcz miażądżą je w moździerzu, aż powstanie rodzaj pasty. Poniżej przepis domowy, gdzie do przygotowania warzyw używa się piekarnika. W lato, w plenerze można jej jednak upiec bardziej tradycyjnie, na grillu.

Składniki:

– 2 kg zielonej papryki
– pół kg pomidorów
– 2 cebule
– pół główki czosnku, w łupinkach
– łyżeczka mielonego kminu
– 7 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
    • Na blasze wyłożonej folią ułożyć paprykę, cebulę oraz czosnek. Zapiekać około 5 minut.
    • Do pieczonych warzyw dołożyć jeszcze pomidory i całość piec kolejne 10 minut.
    • Kiedy warzywa lekko ostygną, obrać je ze skórki. Z papryki usunąć pestki.
    • Wypestkować też pomidory i umieścić je w durszlaku na kilka minut aby odciekły.
    • Warzywa posiekać (grubość krojenia wedle uznania) i umieścić w misce.
    • Całość doprawić solą oraz kminkiem i dodać oliwy. Całość wymieszać.

 
Sałatkę zwykło się serwować z jajkiem na twardo. Poza tym niekiedy dodaje się też płatki tuńczyka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych