Sałata (Siewna)

Sałata Siewna (łac. Lactuca sativa)  uprawiana był już w starożytnym Egipcie. Ma przy tym kilka odmian:

  • Sałata Głowiasta (Lactuca sativa L. var. capitata) – w dwóch postaciach krzuchej Sałaty Lodowej oraz Sałaty Masłowej o miękkich i delikatnych liściach
  • Sałata Rzymska (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) charakteryzująca się wydłuzonymi liśćmi
  • Sałata Listkowa (Lactuca sativa L. var. crispa L.) o niezbyt dużych filoetowo-zielonych lub zielonych liściach – należy do nich Sałata Dębolistna  oraz dekoracyjna Sałata Lollo o kędzierzawych liściach i ostrym smaku (odmianany: czerwona (rossa) i biała (blonda))
  • Sałata Łodygowa (Lactuca sativa L. var. augustana lub asparagina) popularna na wschodzie jako Sałata Chiński zwana też Głąbikiem Krakowskim
  • Sałata Batawia (Lactuca sativa L. var. batavia) to krzyżówka sałaty głowiastej oraz listkowej.



Przepisy z sałatą


Francja

Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową
Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)

Liban

Fattoush (Pita z warzywami)
Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.