Salato di Sauris (Morbido / Duro)


Salto di Sauris to ser o dość krótkiej, bo stuletniej tradycji. Jest on jednak spadkobiercą sięgającego starożytności sera o tej samej nazwie. Odrodzenie przeżył w miasteczku Sauris we wschodniej Friulii. Dziś produkowany jest w tutejszych dolinach Val d’Arzino, Val Tramontina oraz Maniaghese. Ważące 5-6 kg kręgi świeżego sera najpierw przez dwa miesiące leżakują w solance mieszanej z mlekiem i śmietaną, gdzie stale są obracane. Póżniej nacierane są grubą warstwą soli. Salto di Sauris występuje w dwóch wariantach w zależności od długości starzenia. Młodszy półmiękki Salato Morbido (dosł. miękki), jest wkładany do modrzewiowych pojemników aby nabrał delikatnej konsystencji – serwuje się go z Polentą. Starszy półtwardy Salato Duro (dosł. twardy) leżakowany jest około pół roku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.