Salsa Ranchera (Salsa z duszonych warzyw)

Salsa Ranchera, w prostym tłumaczeniu sos farmerski, to jedna z wielu sals jakimi szczyci się kuchnia
meksykańska. Bazuje na grillowanych lub duszonych warzywach, przez co podobna jest do Salsa Roja. W jej przypadku nie ma jednak tak istotnej jednorodności. Jak przystało na rustykalne dania, do Salsa Ranchera mogą trafić warzywa o różnych kolorach – np. zielone chili – przez co sos jest mniej czerwony. Mimo to bazą przepisu i tak są pomidory. Podstawowe danie do którego dodaje się ten sos, to Huevos Rancheros.
Powyżej film w oryginalnej wersji językowej, opisany przepis odpowiada jednak dokładnie temu co zostało na nim zaprezentowane.

Sposób przyrządzania: wszelkie składniki posiekać i zmiksować, po czym umieścić w garnku i zagotować.

Składniki:

– 4 pomidory
– 3 chili serrano (zielone) lub jalapeno
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– łyżeczka soli
– gałązka kolendry
– 2 łyżki octu winnego

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.