Salsa Verde (Salsa z tomatillo)

Salsa Verde to niejednoznaczne określenie. W ten sposób nazywa się m.in. ziołowy włoski sos znany też pod nazwą Bagnet Verd. Sama nazwa oznacza bowiem po prostu zielony sos i jest „kilkujęzyczna”. Najbardziej znana jest jednak wersja meksykańska. Bazą tej salsy są rdzenne, tutejsze warzywa: tomatillo. Przypominają nieco zielone pomidory i podobnie jak one są dość kwaśne. Dla dodania ostrości i zachowania koloru, stosuje się także zielone chili: serrano lub jalapeno.
Salsa Verde stosuje się podobnie jak świeże czerwone sosy Salsa Cruda i Pico de Gallo – do odświeżenia smaku mięsnych potraw. Zasadniczo występuje w dwóch postaciach: znacznie częściej spotykania duszona salsa (przepis poniżej i na filmie na górze) oraz rzadsza, z surowych warzyw (przepis na filmie na dole). Świeże tomatillo trudno dostać poza Meksykiem, więc w Europie przygotowuje się raczej pierwszy wariant, do którego można użyć warzyw z puszki.
Bardzo często tomatillo opieka się przed przygotowaniem salsy. Poniżej prostszy sposób, zgodnie z którym warzywa najpierw się sieka, a dopiero później dusi.

Sposób przygotowania: tomatillo, chili, czosnek i cebulę zmiksować na pastę. W rondlu rozgrzać olej i około 10 minut dusić na nim warzywa. Przed podaniem salę doprawić solą oraz pieprzem i dodać kolendrę. Wszystko dobrze wymieszać.

Składniki:

– 300 – 400 gr (puszka) tomatillo
– 2 zielone chili (serrano lub jalapeno), grubo posiekane
– 4 ząbki czosnku
– mała cebula, pokrojona na cztery części
– garść siekanych liści kolendry
– łyżka oleju

(Poniżej przepis na Salsa Verde Cruda przygotowaną na bazie świeżych tomatillo)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.