Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)


Satay Bihun (znane też jako Satay Bee Hoon) to fuzja kuchni chińskiej i malajskiej. Bazą smakową dania jest orzechowy sos przypominający ten do satay’ów, co oczywiście stanowi o nazwie (używa się sosów przygotowanych w bardzo różny sposób, np. niektóre są z mlekiem kokosowym, inne je pomijają – jeden z nich na filmie poniżej). Do tego dochodzą jeszcze dodatki z owoców morza (ew. mięs) oraz warzyw i całość ląduje na stercie ryżowego makaronu Vermicelli, w Malezji nazywanego Bihun. Prostota tego dania powoduje, że w Malezji jest jednym z popularniejszych posiłków serwowanych w street-food.
Zamiast owoców morza, można podsmażyć chude mięso: pierś z kurczaka lub polędwiczkę wieprzową.

Składniki:

– 200 gr suszonego makaronu ryżowego varmicelli
– 100 gr kalmara (najlepiej tuszki), posiekanego w paski
– garść dowolnych małży w skorupkach
– 50 gr kiełków fasoli mung
– 50 gr szpinaku wodnego (ew. zwykłego) posiekanego w paski
Sos:
– 3 chili, posiekane
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 trawy cytrynowe, posiekne (biała część)
– 1 cm galangalu, posiekanego
– łyżeczka zmiażdżonych nasion kminu rzymskiego
– 2 łyżki sosu z tamaryndowca
– 3 szklanki wody
– 300 gr orzechów ziemnych, uprażonych i zmiażdżonych
– 5 łyżek cukru
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: makaron przez kilka minut moczyć w gorącej wodzie. Później odsączyć i osuszyć.
    • Przygotować sos: chili, czosnek, trawę cytrynową, galangal i kmin zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
    • Pastę z tamaryndowca wymieszać z wodą.
    • W Woku rozgrzać olej i przez około minutę podsmażać w nim przyprawy.
    • Gdy przyprawy zaczną otwierać aromat dodać pastę z tamaryndowca i pozostałe składniki sosu.
    • Po kilku minutach, gdy sos zacznie gęstnieć dodać do niego kalmary, małże i szpinak wodny. Poddusić pięć minut.
    • Sosem polać makaron i całość posypać kiełkami.

 
(Poniżej przepis na prosty, orzechowy sos do satayów na bazie masła orzechowego, czerwonej pasty curry oraz mleka kokosowego)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.