Sate / Satay (Szaszłyki z kurczaka)


Sate to nic innego jak rodzaj grillowanych szaszłyków rodem z Indonezji. Wywodzi się najprawdopodobniej z Jawy gdzie w XIX rozpopularyzowali go arabscy imigranci od wieków jadający mięso zapiekane na patyczkach – tak jak w przypadku kebabu (konkurencyjna teoria mówi o źródłach chińskich i chińskim znaczeniu słowa satay jako Sa Tae Bak czyli trzy kawałki mięsa).
Po upowszechnieniu w całej Indonezji, gdzie jest nazywany Sate, szybko zdobyły uznanie w Malezji, Tajlandii i na Filipinach (w tych krajach obowiązuje raczej nazwa Satay), a za sprawą holenderskich kolonistów trafiły do Europy. Podobnie jak np. w japońskich Yakitori mięso nie jest przetykane warzywami, ale krojone na spore kawałki i marynowane. W Indonezji do Sate używa się praktycznie każdego dostępnego mięsa, a podaje się je z sosem orzechowym takim jak Bumbu Kacang – w poniższym przepisie, prostsza jego wersja.

Składniki:

– 500 gr piersi kurczaka
Marynata:
– 60 ml sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– łyżka miodu
– łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
– łyżeczka kurkumy
– pół łyżeczki drobno posiekanego chili
Sos:
– 125 gr masła orzechowego
– 125 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki Kecap Manis
– drobno posiekane chili

Przygotowanie:

    • Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na grube 2-3 cm plastry.
    • Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Peklować w niej mięso ok. 2 godzin.
    • Mięso nabić wzdłużyć, na drewniane patyczki do szaszłyków (szpatułki wcześniej namoczyć w wodzie).
    • Grillować kila minut często obracając i podlewając marynatą, aż mięso się zrumienić.
    • W międzyczasie składniki sosu zagotować i wymieszać aby powstała gładka, gorąca masa.
    • Mięso podawać z ciepłym sosem orzechowym.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych