Schinkenfleckerl (Makaron z szynką)


To danie do złudzenia przypomina włoską Carbonarę. W odróżnieniu od rzymskiego makaronu Schinkenfleckerl tradycyjnie jest zapiekany. Obecny przepis został wypracowany w połowie XVII wieku. Schinkenfleckerl, czyli szynka z makaronem fleckerl poza Austrią jest popularny w Czechach. W Wiedniu jest serwowany m.in. w Heurigerach i bufetach.





Składniki:

– 250 gr krótkiego makaronu: najlepiej austriackiego fleckerl, ewentualnie polskich łazanek
– 1 cebula drobno pokrojona
– 200 gr szynki, pokrojoną w paski
– 50 gr startego sera typu Ementaler
– 250 ml śmietanki kremówki
– 2 jajka
– 50 gr masła
– łyżka oleju
– 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

    • Makaron ugotować al dente.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • W międzyczasie bułkę tartą krótko przesmażyć na oleju
    • Zeszklić cebulę na maśle (około 3 min.) i dodać szynkę. Smażyć jeszcze około minutę. Dodać śmietanę, jajka, ser oraz bułkę tartą.
    • Dodać ugotowany makaron, posolić i popieprzyć.
    • Całość przełożyć do żaroodpornego półmiska i na 20 – 30 min wstawić do piekarnika.

 
Schinkenfleckerl w najprostszej wersji jest podawany posypanym serem i szczypiorkiem. Ewentualnie można go serwować z grillowanymi warzywami i grzybami lub zieloną sałatą.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych