Sciat (Placki serowe)


Smażone placki serowe Sciat to danie typowe dla żyznego, lombardzkiego regionu Valtellina. Dlatego też używa się do nich składników charakterystycznych dla tej części Włochmąki gryczanej oraz sera Bitto. Ciasto na placki jest bardzo podobne do używanego na słynny tutejszy makaron gryczany Pizzoccheri, tyle że zdecydowanie rzadsze.


Składniki:

– 300 gr mąki gryczanej
– 100 gr mąki pszennej
– 100 gr startego sera Bitto (lub innego pikantntego sera)
– 10 ml grappy
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

    • Mąkę, pół łyżeczki soli wymieszać z wodą i grappą tak aby powstało ciasto w konsystencji podobne do tego na kluski kładzione. Odstawić na pół godziny pod przykryciem.
    • Ciasto jeszcze raz zamieszać tym razem z serem.
    • Rozgrzać olej.
    • Łyżką stołową wrzucać na gorący tłuszcz kulki ciasta. Smażyć na rumiano i odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.