Serbuk Kari


Serbuk Kari to mieszanka przyprawowa popularna w Malezji jako dodatek do mięs (np. do Murtabak) ale także warzyw – mięsna wersja nazywa się Serbuk Kari Daging (Serbuk Kari to po prostu proszek curry, a Daging oznacza mięso). Stosuje się ją do przygotowywania wszelkiego rodzaju dań typu curry. To coś w stylu hinduskiego Garam Masala. W skład może wchodzić nawet 20 różnych ziół i przypraw, nie ma jednak jakiejkolwiek wersji kanonicznej – mieszankę kompletuje się zarówno samemu jak i kupuje gotową.
Poniżej przykładowy, dość powszechny skład Serbuk Kari.

Składniki:

– 10 goździków
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 4 strączki kardamonu
– laska cynamonu
– 4 suszone strączki chili
– 4 łyżki ziaren kolendry
– 2 łyżki kminu
– łyżeczka ziaren kopru włoskiego
– łyżeczka kurkumy

Wszystkie przyprawy prażyć kilka minut w małym rondlu, a następnie zmielić w moździerzu, ewentualnie maszynce do mielenia przypraw.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.