Siomay / Batagor (Pierożki z nadzieniem rybnym/wieprzowiną)


Siomay oraz Batagor podobnie jak popularne krokieciki Lumpia, to część chińskiego wkładu w kuchnię Azji Południowo-wschodniej: od Tajlandii, przez Indonezję, aż po Filipiny (tutaj znane też są jako Siomai). Są to pierożki podobne do podawanych na południu Chin Dim-Sum. W Indonezji szczególną popularność zdobyły na zachodzie Sumatry wśród Sundajczyków: bardzo popularne są na ulicach leżącego tu miasta Bandung. Bazę nadzienia zwykle stanowi ryba – najczęściej pokrewną makreli Tenggiri, choć bywa zastępowana tuńczykiem lub makrelą – ewentualnie krewetki. Pierożki są formowane w stożek i gotowane na parze – wówczas nazywane są Siomay – lub w głębokim tłuszczu jak Batagor (przepis na filmie powyżej).
Na Filipinach Siomai zazwyczaj nadziewane są mięsem, np. wieprzowiną – tak jak w przepisie poniżej.

Pierogi zwykle serwuje się z sosem orzechowym takim jak do Gado Gado z dodatkiem sosu sojowego, chili oraz cytryny.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych