Skirlie / Mealie Jimmy (Kleik owsiany z cebulą)


Skirlie nazywane przez Szkotów także pieszczotliwym Mealie Jimmy to rodzaj masy bazującej na mące owsianej, podobnej do tej z której robi się Haggis. Zasadnicza różnica polega na tym, że Skirlie nie zawiera mięsa. Podobnie jak przy Haggis również tę mieszankę stosuje się do nadziewania, nie tylko flaków z których powstają kiełbaski, ale również drobiu. Szkoci najbardziej jednak lubią Skirlie wprost z patelni. Kiedyś smażyli ją na łoju, teraz zastępują go masłem i smalcem.
Tradycyjnie Skirlie było dodatkiem do łownego ptactwa, szczególnie Głuszców. Dziś można podawać je ze ziemniaczanym Stovies, a na wierzch układa się jajko sadzone.
Patrz: Mealie Pudding

Składniki: 1,5 szklanki grubo lub średnio mielonej mąki owsianej, cebula drobno posiekana
– 50 gr smalcu albo masła (można je zastąpić pokrojonymi w kostkę 100 gr boczku)

Sposób przygotowania: Tłuszcz roztopić na patelni i zrumienić na nim cebulę. Dodać mąkę wymieszać, posolić i popieprzyć. Smażyć na małym ogniu jeszcze 10 minut.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.